Kaviareň

Neapolská tradícia kávy Kimbo

Mnohým z nás sa deň nezačne bez rannej dávky kofeínu vo forme voňavej šálky kávy. Kimbo je jedinečný druh kávy ktorý očarí vaše zmysli svoju výnimočnou kvalitou. Odkiaľ vlastne pochádza a čo o nej vieme?

Začiatky

Všetko sa začalo v Neapole v druhej polovici minulého storočia keď bratia Francesco, Gerard a Elio Rubino začali pražiť kávu v pekárni ich otca. V meste kde sa už stáročia zbiera a odovzdáva umenie kávy, vynikol ich talent a úsilie. Popularita ich kvalitnej kávy sa pomaly šírila a oslovila mnohých aj mimo ich okolia. Ľudia v Neapole milujú kávu. Presnejšie povedane milujú espresso a sú naň veľmi nároční. Fakt že prichádzali aj zo širokého okolia len aby mohli ochutnať skutočnú Kimbo tradíciu hovorí asi za všetko. Ako ich sláva rástla rozhodli sa šíriť ich potešenie z neapolskej kávy aj do iných kútov sveta.

Inovácie v oblasti baliacích techník priniesli bratom Rubinovcom novú príležitosť. Vákuovo balená káva do plechoviek sa tak mohla dostať do domácností,barov a kaviarní kdekoľvek na svete. Café do Brasil bola založená v roku 1963 a krátko na to sa stala jednou z najdôležitejších pražiarní kávy v Európe. Dnes je Kimbo dostupná vo viac ako 40 krajinách vrátane Nemecka, Belgicka, Kanady, Austrálie, Spojených štátov amerických, Ruska a dostala sa aj do tradičných anglických „pubov“. Avšak vo Francúzsku je absolútna hviezda medzi kávami a podáva sa vo viac ako 11 000 podnikoch.

Tajomstvo úspechu

Kvalita kávy závisí v prvom rade od kvality surovín. Spoločnosť Kimbo venuje tak veľkú pozornosť výberu zelenej kávy z krajín, ktoré ju vyrábajú. Pestovanie kávy je veľmi pozorne sledované odborníkmi a podlieha viacerým kontrolám, aby bol zabezpečený zdravý rast a produkcia červených bobúľ najlepšej kvality. Tieto bobule skrývajú totiž svoj najcennejší poklad: zelené fazuľky.

V Cafè do Brasil vyberajú len najlepšie surové kávy z dvoch hlavných odrôd – Arabica a Robusta. Následne sa posielajú vzorky do Neapola, kde tím expertov ich otestuje a potom je rad na ochutnávačoch. Pokiaľ majú správnu arómu a ulahodia chuťovým bunkám sú pripravené na praženie. Práve miera praženia určuje silu a farbu kávových zŕn. V tejto fáze výroby je nevyhnutná skúsenosť expertov Kimbo pre určenie ideálnej teploty a trvania praženia.

Každá zmes kávy je vyberaná tak aby bola v dokonalej rovnováhe chuti a kvality, a aby zachovala vlastnosti jednotlivých odrôd. Technológia pomôže len do určitej miery: ľudský faktor je to, čo je najviac rozhodujúce k dosiahnutiu ideálneho výsledku. Na udržanie vysokej kvality a čerstvosti kávy sa jej balenie uskutočňuje v chránenej atmosfére. Každé balenie kávy tým pádom po otvorení  vonia a chutí akoby bola čerstvo pražená.

Vyváženosť, krémová chut, jemná aroma a bohatá hustá pena ktorá uspokojí aj najnáročnejších kávičkárov. To je káva Kimbo, ktorá už viac ako 50 rokov nám prináša výnimočný zážitok z pitia kávy.