Kaviareň

Neapolská tradícia kávy Kimbo

Mnohým z nás sa deň nezačne bez rannej dávky kofeínu vo forme voňavej šálky kávy. Kimbo je jedinečný druh kávy ktorý očarí vaše zmysly svojou výnimočnou kvalitou. Čo o nej vlastne vieme a prečo sme vybrali práve túto značku pre náš hotel?

Začiatky

Všetko sa začalo v Neapole v druhej polovici minulého storočia, keď bratia Francesco, Gerard a Elio Rubino začali pražiť kávu v pekárni ich otca. V meste, kde sa už stáročia zbiera a odovzdáva umenie kávy vynikol ich talent a úsilie. Popularita ich kvalitnej kávy sa pomaly šírila a oslovila mnohých aj mimo ich okolia. Ľudia v Neapole milujú kávu. Presnejšie povedané milujú espresso a sú naň veľmi nároční. Fakt že ľudia prichádzali aj zo širokého okolia len aby mohli ochutnať skutočnú Kimbo tradíciu hovorí asi za všetko. Ako ich sláva rástla, rozhodli sa šíriť ich potešenie z neapolskej kávy aj do iných kútov sveta.

Inovácie v oblasti baliacích techník priniesli bratom Rubinovcom novú príležitosť. Vákuovo balená káva do plechoviek sa tak mohla dostať do domácností, barov a kaviarní kdekoľvek na svete. Café do Brasil bola založená v roku 1963 a krátko na to sa stala jednou z najdôležitejších pražiarní kávy v Európe. Dnes je Kimbo dostupná vo viac ako 40 krajinách vrátane Nemecka, Belgicka, Kanady, Austrálie, Spojených štátov amerických, Ruska a dostala sa aj do tradičných anglických „pubov“. Avšak vo Francúzsku je absolútna hviezda medzi kávami a podáva sa vo viac ako 11 000 podnikoch.

Tajomstvo úspechu

Kvalita kávy závisí v prvom rade od kvality surovín. Spoločnosť Kimbo venuje tak veľkú pozornosť výberu zelenej kávy z krajín, ktoré ju vyrábajú. Pestovanie kávy je veľmi pozorne sledované odborníkmi a podlieha viacerým kontrolám, aby bol zabezpečený zdravý rast a produkcia červených bobúľ v najlepšej kvalite. Tieto bobule skrývajú totiž svoj najcennejší poklad: zelené fazuľky.

V Cafè do Brasil vyberajú len najlepšie surové kávy z dvoch hlavných odrôd – Arabica a Robusta. Následne sa posielajú vzorky do Neapola, kde tím expertov ich otestuje a potom je rad na ochutnávačoch. Pokiaľ majú správnu arómu a ulahodia chuťovým bunkám sú pripravené na praženie. Práve miera praženia určuje silu a farbu kávových zŕn. V tejto fáze výroby je nevyhnutná skúsenosť expertov Kimbo pre určenie ideálnej teploty a trvania praženia.

Každá zmes kávy je vyberaná tak aby bola v dokonalej rovnováhe chuti a kvality, a aby zachovala vlastnosti jednotlivých odrôd. Technológia pomôže len do určitej miery: ľudský faktor je to, čo je najviac rozhodujúce k dosiahnutiu ideálneho výsledku. Na udržanie vysokej kvality a čerstvosti kávy sa jej balenie uskutočňuje v chránenej atmosfére. Každé balenie kávy tým pádom po otvorení  vonia a chutí akoby bola čerstvo pražená.

Vyváženosť, krémová chuť, jemná aroma a bohatá hustá pena ktorá uspokojí aj najnáročnejších kávičkárov. To je káva Kimbo, ktorá už viac ako 50 rokov nám prináša výnimočný zážitok z pitia kávy, či je to vo forme espressa, cappuccina alebo café latte.