Reštaurácia

Pravé ovocné destiláty MARSEN

V hoteli Zlatý býk radi podporujeme malé rodinné firmy a zároveň prinášame kvalitné slovenské produkty našim návštevníkom. Tak sme sa rozhodli šíriť revolúciu aj v oblasti destilátov ktorá sa začala výrobkami Marsen.

Tieto vzácne ovocné destiláty odštartovali svoju výrobu už v roku 2006 založením pálenice v Marcelovej. V spoločnosti Fruit Destillery Cooperation sa vyrábajú len pravé ovocné odrodové destiláty. Používajú výlučne kvalitné zdravé ovocie získané z najúrodnejších ovocných sadov. Tu nenájdete žiadne pridané aromatické látky a farbivá. Lahodné vône a jemné chute sú výsledkom dokonalej zrelosti ovocia, riadeného kvasenia a poctivého prístupu počas celého výrobného procesu.

Proces výroby

Kvalitu výrobkov zabezpečujú kvalitnými surovinami. V prvom kroku sa triedi zrelé ovocie, odkôstkuje sa a následne sa pripravená surovina ukladá do kvasných nerezových nádob. Netoleruje sa ani ten najmenší náznak hniloby, do kvasu sa dostanú len tie najkvalitnejšie kúsky. Kvasenie je regulované aby sa odohrávalo nielen pri správnej teplote ale aj po optimálnu dobu pre získanie najjemnejších chutí a vôní.

Vďaka najmodernejším technológiám sa jediným procesom vyrobí požadovaný 3-krát destilovaný produkt. Po tomto procese nasleduje riedenie vodou na požadovanú stupňovitosť – na ostrých 42,3 % v prípade odrodových destilátov a 40% pri čistých ovocných destilátoch. Zrenie v nerezových tankoch trvá niekoľko mesiacov ba až niekoľko rokov. Po uplynutí tejto doby sa destiláty plnia do fliaš a sú hotové na konzumáciu.

Najoceňovanejší na trhu

Kvantita na úkor kvality? U výrobkoch MARSEN určite nie. Tu platí: menšie množstvo za to v maximálnej možnej kvalite. Výroba je limitovaná natoľko, že z niektorých druhov odrodových destilátov sa vyrobí len pár desiatok alebo stoviek.  Škála produktov však presahuje špičkové destiláty, a v ponuke sú aj exkluzívne likéry, liehoviny ale aj lekváry. Kde rovnako platí ich snaha o čo najvyššiu kvalitu jednotlivých produktov.

Destiláty odležané na ovocí sú novinkou od roku 2016 ktoré sa vyznačujú sladšou ovocnou chuťou. Výroba sa realizuje netradičným spôsobom – dozrievanie prebieha ležaním na ovocí.

Pravidelne sa zúčastňujú slovenských ale aj medzinárodných súťaží a to mimoriadne úspešne. Najviac pyšní sú však pravdepodobne na titul šampióna, ktorý získala Marhuľovica Marsen v Maďarsku a zvíťazila tak nad slávnymi domácimi pálenkami. Zbierka ich ocenení je naozaj obdivuhodná, aj keď sa radi zúčastňujú súťaží so zámerom aby sa otestovali odborníkmi a dokázali, že kvalitu výrobkov držia každý rok rovnako.

V hoteli Zlatý býk sme sa síce rozhodli zúžiť ponuku, ale vybrali sme tie najväčšie klasiky z čistých ovocných destilátov: Hruškovica traditional 40%, Marhuľovica traditional 40%, Slivovica traditional 40%, Malinovica 42,3%  a Drienkovica 42,3%. Vôňa hrušiek s citrusovým nádychom, sladká chuť marhule s mandľovým charakterom, nezameniteľná chuť slivky, korenistá drienkovica alebo intenzívna chuť malín. Tak ktorú si vyberiete vy?