Reštaurácia

Luxusné pivo ERB

Pivovar ERB prvý krát otvoril svoje brány verejnosti v Banskej Štiavnici v roku 2010. Jeho začiatky však siahajú až do roku 1993, keď majiteľ pivovaru ERB – Ing. Eduard Rada – založil novú značku piva Steiger. Dostal sa až na 3. pozíciu v slovenskom pivovarskom priemysle a ako jedna z mála pivovarov sa zachovala až dodnes. Práve v tomto období sa zrodila predstava unikátneho pivovaru, ktorý by mohol byť odolný čoraz väčším nátlakom pivných gigantov a obchodných reťazcov.

Využili 15 ročné skúsenosti a vytvorili jedinečný pivovar s kapacitou 3500 hl ročne. ERB sa predáva výlučne v špičkových hoteloch, reštauráciách a baroch na celom Slovensku. Nikdy sa neobjaví v obchodnej sieti.

Zakladatelia pivovaru ERB mali svoje ciele jasne stanovené už od úplného začiatku: vytvoriť vysokokvalitné pivo ktoré môže konkurovať aj najväčším svetovým značkám, aj napriek tomu že je to rodinná firma. Výnimočnosť tohto piva okrem prvotriednych prírodných ingrediencií z ktorých sa vyrába spočíva aj v čase, ktorý sa mu venuje. Mladé pivá po tom ako sa schladia totiž nechajú ležať 5 týždňov. Práve tento vzácny čas je jeden z najdôležitejších faktorov ktoré ovplyvňujú kvalitu piva ERB.

Najlepšiu technológiu a len tie najkvalitnejšie stroje zabezpečuje bavorská spoločnosť Kaspar Schulz, ktorá je už 320 rokov svetová špička vo výrobe pivovarských technológií.

Spoločnosť ERB okrem toho že prevádzkuje pivovar a reštauráciu, má aj vlastné divadlo a po novom sa pustila aj do výstavby hotela. Ak pôjdete okolo Banskej Štiavnice určite stojí za to navštíviť historické budovy pivovaru ktoré sú zároveň aj národnými kultúrnymi pamiatkami.

Ponuka pív

ERB Braxatoris

Prvý slovenský špeciál vznikol z poznatkov výroby línie ERB Limitovaná Edícia, na popud  hostí a fanúšikov, aby aj na Slovensku bol zaujímavý pivný druh a nielen rôznorodé špeciály z celého sveta.

Názov prvého slovenského špeciálu Braxatoris odkazuje na Banskú Štiavnicu, na Andreja Sládkoviča, ktorý si svoje pôvodné priezvisko Braxatoris zmenil na základe latinského významu „sládek“, ktorý poslovenčil príponou na Sládkovič.

Toto pivo zaujme svojou tmavo-jantárovou farbou s rubínovým nádychom, bohatou, hustou penou a vôňou s tónmi manga. Vďaka svojej vysokej stupňovitosti a výraznej aróme prináša zážitok už pri prvom kontakte so zmyslami. Explóziu sladších chutí postupne strieda narastajúca horkosť, ktorú zakončí príjemné teplo v ústach, preto je Prvý slovenský špeciál ako stvorený na dlhé zimné večery. Veľmi lahodné pivo a príjemné aj pre dámy.

ERB Svetlý ležiak 10%, 12%

Svetlé ležiaky sú vlajkovou loďou Pivovaru ERB, ktorý im vrátil ich pôvodnú iskrivú chuť výlučne za použitia prírodných ingrediencií a pivovarníckeho majstrovstva. Krištáľovo priezračný ERB Svetlý ležiak 10% je vďaka nižšiemu podielu alkoholu správnou voľbou pre každého, kto rád uhasí smäd kvalitným nápojom a nedá dopustiť na príjemnú rezkosť a nevtieravú chmeľovú arómu a ľahkú horkosť, ktorá postupne doznieva na podnebí.

Príjemné, ľahké pivo, ktoré v gastronómii veľmi zaujímavo pôsobí ako aperitív, keďže nemá silne výraznú chuť, ani výraznú horkú doznievku, a tak neovplyvní chuť jedál. Naopak, naštartuje trávenie a chuť do jedla, a to vďaka chmeľu a horkým látkam v ňom, ktoré podporujú trávenie.

ERB Weizen 12%

Weizen, známy aj ako „pšeničné pivo“, je reprezentatívnou kombináciou tradičných postupov a najnovších poznatkov v pivovarníctve.

Pivovar ERB priniesol vo „Weizene“ typické bavorské pšeničné pivo, ktoré je bavorskými i tirolskými odborníkmi hodnotené ako jedno z najlepších v Európe. Podiel na tom majú aj suroviny ktoré vozia z Bavorska, celé spektrum vitamínu B, a tiež atypická, no príjemná banánová vôňa.

Kvasinky už vidno aj na vzhľade piva – má svetlú jantárovú farbu a je mútne, zakalené.  Vysoký podiel pšeničného sladu dodáva aj vysoký obsah bielkovín, ktoré vytvárajú bohatú snehobielu penu jemnej štruktúry. Pri napití Vás učaruje plná chuť, vyššia hustota piva a jemný náznak pomarančovej chuti. V lete perfektne osvieži, ale má aj funkciu izotonického nápoja – po každom športe, napr. po celodennej lyžovačke – doplní minerály a vitamíny ako draslík, horčík, B-komplex, kyselinu listovú, pritom má minimálne množstvo cukrov a neobsahuje tuky.

ERB Tmavý špeciál 13%

Jej krásna čierna farba s rubínovým odleskom v sebe ukrýva jedinečnú kombináciu chutí. Plná kávová aróma, jemná prirodzená sladkosť a hustá pena je to, čo najlepšie vystihuje ERB Tmavý špeciál. Práve preto získal veľkú obľubu a oceňujú ho aj skutoční znalci piva. Vznikla kombináciou štyroch druhov špeciálnych sladov z nemeckého Bambergu, a je výsledkom niekoľkoročnej precíznej práce sládka Pivovaru ERB.  Keďže sa nefiltruje zachováva v sebe bohaté vitamíny v kvasniciach.

ERB Ziben 2,7%

ERB Ziben je nový prírastok do rodiny ERB. Táto limitovaná edícia je špeciálne vytvorená na horúce letné dni a noci. Ľahké svetlé pivo, nízkoalholické, len s 2,7 % obj. alkoholu a celkom atypickej chuti zaručene osvieži každého. Vôňa marhúľ, broskýň, čerešní a jahôd prináša pocit letných dní a to vďaka pridaným chmelom. Má suchý chuťový profil, výraznú horkastú koncovku bez sladkastého tónu. Skvele doplní minerály, soli aj vitamíny, a preto nie je filtrované.

Obsahuje 100 kJ na 100 ml a ešte menej objemového alkoholu než celosvetovo najpredávanejšie ležiaky. Má omnoho menej kalórií než iné pivá alebo iné nealkoholické nápoje. Aj keď pre Slovensko ľahké, nízkoalkoholické pivá nie sú až také typické, zahraničie je na pivá akým je aj ERB Ziben zvyknuté.

Pre tých, ktorí by si chceli pochutnať na týchto pivných špecialitách ale nechce sa im cestovať do Banskej Štiavnice, máme dobrú správu. Hotel Zlatý býk sa stal hrdým odberateľom piva ERB, a pohárik tohto kvalitného piva si môžete dať v Rimavskej Sobote jedine u nás.  Náš vyškolený personál vám ochotne pomôže a poradí s akými jedlami kombinovať toto exkluzívne pivo aby sa uspokojili všetky chuťové poháriky.